Collamouv - Artroza

Artroza

Artroza genunchiului este cea mai frecventa tulburare articulara la nivel mondial. Prevalenta estimata a populatiei variaza de la 4 la 50% in functie de varsta, distributie pe sexe si definitia bolii.

Pacientii cu artroza sufera in cea mai mare parte de durere, rigiditate, disconfort, afectare a functiei articulare si calitate redusa a vietii.

Ratele de incidenta a artrozei variaza in functie de regiune, prevalenta este mai mare in tarile cu venituri mari in comparatie cu tarile cu venituri mici.

Factori de risc

Genul - Femeile au o prevalenta si severitate mai ridicate a artrozei. O metaanaliza ampla a demonstrat un risc mai mare la femei pentru artroza prevalenta si incidenta a genunchiului si a mainii, precum si artroza incidenta a soldului, comparativ cu barbatii.

Varsta - Prevalenaa artrozei creste la nesfarsit odata cu varsta. In ciuda acestui fapt, un procent considerabil din aceasta incidenta are loc acum la varsta de 18 ani. Aproximativ 14% dintre adultii cu varsta de 25 de ani si mai mult au artroza simptomatica a cel putin unei articulatii. Artroza nu mai este perceputa ca o boala asociata geriatriei.

Imbunatatirea mobilitatii si a functionalitatii
Cresterea calitatii vietii in ceea ce priveste sanatatea
Obiectivele terapiei pentru artroza
Reducerea durerilor articulare si inflamatiei
Reducerea rigiditatii si intarzierea progresiei ulterioare

Inflamatia este un element cheie in patogeneza artrozei

Sinovita (inflamatia sinovialei) este o caracteristica critica a artrozei si este adesea considerata motorul procesului artrozei. Cu toate acestea, procesele inflamatorii sunt initiate prin mediatori care sunt eliberati nu doar de sinoviala, ci si de os si cartilaj.

Medicamentele antiinflamatorii sunt pilonul de baza al tratamentului artrozei si pentru imbunatatirea functionalitatea pacientului.

Artroza afecteaza intreaga articulatie: cartilajul este deteriorat, structura osoasa subcondrala este remodelata si se dezvolta o inflamatie cronica a sinovialei.

Una dintre cele mai interesante caracteristici clinice ale artrozei este lipsa corelatiei dintre severitatea acesteia, determinata de radiografii si gradul de durere. In unele cazuri, articulatia pare in mod esential normala, cu putina sau deloc ingustare a spatiului articular, dar durerea poate fi chinuitoare.

Pe de alta parte, exista cazuri in care exista o deformare extraordinara, dar putina sau deloc durere. De fapt, aproximativ 40% dintre persoanele cu cea mai proasta clasificare cu radiografii pentru artroza nu sufera de durere.

Back top icon
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.